Många drömmer om att bli filmproducenter och den drömmen kan faktiskt bli sann. Det blev den i alla fall för taxichauffören Mikael som nu är framgångsrik producent.

3946194-woman-with-clapboard

Vi har tidigare skrivit om att många drömmer om att bli filmproducenter och att man verkligen bör satsa på sin dröm om man har den. Det finns ju trots allt en chans att man faktiskt lyckas uppnå sin dröm och det kan ju inte finnas en härligare känsla i världen. En som faktiskt lyckades besanna sin dröm om att bli filmproducent var den förre detta taxichauffören Mikael Cross.

Fick jobba sig fram

Det är mitti.se som skriver om hans historia och även följer med honom på en filminspelning av en ny svensk thriller med Ola Rapace. Det var dock inte så att Mikael Cross gick från att ena dagen vara taxichaufför till att andra dagen vara en framgångsrik filmproducent med flera kända filmer i bagaget. Det krävdes en hel del slit och många obetalda år innan hans dröm kunde besannas. Den första filmen som han gjorde var ”Psalm 21” och den tog fyra år att göra. Under dessa fyra år körde Mikael taxi på nätterna för att kunna få ihop pengar. Innan han började sitt producentyrke hade han arbetat med att göra PR för artister i musikbranschen och då kom han i kontakt med en filmproducent som lärde upp honom. De två gjorde ett par musikvideor tillsammans och det var efter detta som han fick göra den första filmen.

Plugga till producent

För de flesta som vill bli filmproducenter ser banan dock inte riktigt ut som den gjorde för Mikael Cross. Ofta brukar det börja med att man går någon typ av utbildning för att lära sig yrket. Utbildningen syftar till att man bland annat ska kunna:

  • Läsa ett manus.
  • Göra en innehållsanalys.
  • Planera en inspelning.
  • Göra en postproduktionsanalys.
  • Värdera distributionsmöjligheterna.

Filmproducenten ska kunna följa framtagningen av filmen från början till slut. Man är ansvarig för att filmen spelas in enligt beräknad tid och att man håller sig inom kostnadsramarna. Producenten ska även se till att filmer får premiär enligt vad som från början är överenskommet.