The Producers är en världskänd musikal som handlar om en nedgången Broadwayproducent som heter Max som tillsammans med sin revisor Leo kommer på en smart plan för att tjäna pengar på att göra dåliga shower. Tanken bakom planen är att få musikalen att floppa totalt och sedan behålla alla pengar för egen räkning. För att se till att musikalen blir ett sant misslyckande bygger de upp en musikal som baseras på ett manus som var skrivet av en misslyckad nazist och titeln för musikalen fick bli ” Det våras för Hitler”. Vad som sedan händer ska inte avslöjas, det bästa sättet att ta reda på hur det gick för dem är att hyra filmen, eller se musikalen om den framförs någonstans i närheten av var du befinner dig. 

Första öppna visningen

Den första riktiga visningen av musikalen ägde rum på St. James Teatern på Broadway i New York den 19 april 2001 efter att den visats på förhand ett flertal gånger. Musikalen spelades upp hela 2502 gånger och vann hela 12 stycken Tony Awards för sin enorma scenprestation. Dessutom gjorde musikalen en storslagen succé i ett flertal andra länder när uppsättningen åkte på världsturné.

Filmen

Den världskända musikalen filmatiserades 2005 och marknadsfördes som en amerikansk komedi/musikal. Filmen regisserades av Susan Stroman och huvudrollerna i filmen spelade av Nathan Lane, Matthew Broderick, Uma Thurman, Gary Beach, Roger Bart och Will Ferrell. Filmbolaget Universal Pictures producerade och distribuerade filmen i landet för att sedan få hjälp med marknadsföringen av filmen utomlands av bolaget Columbia Pictures. Filmen fick tyvärr inte lika bra recensioner som man hade hoppats på, mottagandet blev en skild mix av positiva och negativa omdömen.

Musikal & film hör ihop 

Väldigt ofta filmatiseras kända musikaler. Man skulle rent av kunna påstå att det är en trend som slagit på det senaste. Exempelvis har den kända musikalen Sweeney Todd blivit filmatiserad och regisserades av Tim Burton för bara några år sedan. Detta har även gett musikalen ett uppsving som lett till att den börjat sättas samman och spelas igen på en mängd olika scener i olika tappningar.